lørdag 10. oktober 2009

Å puste riktig

Er du en overflatepuster?

Du gjør det 20.000 ganger om dagen, men sannsynligheten er stor for at du gjør det feil.
Å puste er en ren selvfølgelighet for de fleste av oss, og noe vi gjør rundt 20.000 ganger om dagen uten å tenke noe særlig på det. Å puste riktig er derimot ikke alltid like lett, skal vi tro flere eksperter.

Det kan få alvorlige følger for helsa vår. Å puste "feil" er blant annet en vanlig årsak til stress og anspenthet, ifølge pusteekspert Nanzy Zi i California.

- Å puste feil kan føre til smerter og sykdom, anspenthet, utmattelse, anstrengte stemmebånd, og virke inn på idrettsaktivitet, sier hun til Discovery.com.

Hvor stressa er du? Ta testen her

Oksygen til alle celler

Når vi puster, tilfører vi oksygen til alle cellene i kroppen, til alt fra hjernen din til de vitale organene. Uten nok oksygen blir kroppen mer utsatt for helseproblemer.

Mange av oss puster for overfladisk, ifølge Zi, noe som kjennetegnes ved at vi trekker inn magen når vi puster inn. Det fører til at mellomgulvet trekkes oppover slik at lufta ikke har noe sted å gjøre av seg, og dermed løfter vi skuldrene for å gjøre plass.

For å finne ut om du selv puster overfladisk kan du legge håndflatene dine mot den nederste delen av magen og kjenne etter om magen utvider seg når du puster inn. Da er du i så fall på riktig spor.

Les også: Frisk og rask fra A til Å

Holder pusten

Vi har også en tendens til å suge inn lufta og holde på den, ifølge tidligere operasanger Peter Knapp.

- Derfor er det også ofte en tydelig start og stopp når vi snakker. Søreuropeere, som italienerne, puster jevnere og holder pusten gående lenger når de snakker, sier han til The Guardian.

Ifølge Knapp er trikset å begynne å bruke musklene mellom ribbeina, og som trekker ribbeina opp og ut. Å puste på den måten kan føre til at du får inn 30 prosent mer luft, hevder han.

Gjør treningen lettere

Tai chi-instruktør Brian Cooper forklarer at personer som er stresset eller skremt, vanligvis vil puste overfladisk fordi nervesystemet er overarbeidet.

- Hvis du puster rolig, jevnt og rytmisk vil nervesystemet roe seg og du blir roligere, påpeker han overfor The Guardian.

Personlig trener og fysioterapeut Rob Smith understreker hvor viktig det er å trene og styrke innpust-musklene. De fleste som trener på treningsstudio, er nemlig mest opptatt av å trene utpust-musklene, hevder han.

Dersom du føler at du aldri helt får teken på situp-ene, kan forklaringen være at du ikke puster når du skal. Mange holder nemlig pusten når de for eksempel trener magemusklene, og det kan føre til at kjernemuskulaturen i kroppen ikke vil bøye seg, forklarer Smith.

Les også: Kan du ta situps med sugerør?

- En god regel er å huske å puste ut mens du tar i, for eksempel når du dytter oppover under en benkpress, forklarer han.

Knapp anbefaler disse tre pusteøvelsene:


Staking: Se for deg bevegelsen du gjør når du staker på ski. Løft armene dine over hodet før du svinger dem nedover mens du bøyer knærne. Rett ut knærne igjen mens du svinger armene over hodet. Pust ut når du beveger deg nedover og inn når du beveger deg oppover.

Lyset: Stå avslappet rett opp og ned samtidig som du puster dypt og deretter blåser kratig ut som om du skulle blåse ut et lys. Tell til fire mens du holder en jevn og sterk utpust helt til du har tømt lungene. Kjenn hvordan magemusklene trekker seg sammen og hold posisjonen i et par sekunder før du puster inn igjen samtidig som du slapper av i magemusklene.

Motstand: Pust dypt inn et par ganger samtidig som du med knyttede never dytter inn ribbeina på hver side. Du vil kjenne at området utvider seg. Plasser tennene i overkjeven bestemt mot underleppa mens du sier "ffffff….." og puster inn. Kjenn hvor hardt musklene mellom ribbeina må jobbe for å få inn pusten.

Kilde: The Guardian, Discovery.com
http://www.dinside.no/780643/er-du-en-overflatepuster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Koselige meldinger :)

Ny forskning på stamming

  – Personligheten er viktig for hvilken behandling som virker best De som stammer har god nytte av å gå til behandling hos logoped. Men per...